Texte argumentative-exemplificare

Cum trebuie facut un text argumentativ
Textele argumentative sunt eseuri  pe o anumita tema care trebuie sa respecte anumite cerinte:
-exprimarea unei ipoteze clare in concordanta cu tema data spre argumentare:
-sa se foloseasca CONECTORI specifici enuntarii ipotezei:in opinia mea, dupa parerea mea, de la inceput se ......
 Propoziţia de introducere: Prima propoziţie a eseului trebuie sa fie suficient de interesanta pentru a determina cititorul sa citească mai departe. Aceasta propoziţie ar putea fi una provocativă sau o întrebare majora. In oricare dintre cazuri, va trebui ca cititorul sa fie introdus in subiect si focalizat asupra subiectului ce va fi discutat.

     Formularea tezei(ipotezei): E de obicei ultima propoziţie a primului paragraf si serveşte ca linie directoare a eseului. Ea reprezintă ideea care va fi susţinuta de-a lungul întregului eseu. Pentru mulţi  pare ciudata situarea la bun început a concluziei pe care o vor desprinde, ei preferând sa lase pentru sfîrşitul eseului exprimarea poziţiei lor in argumentare. Cu toate acestea, e firesc si dezirabil ca cititorul sa fie informat despre teza ce va fi susţinuta in eseu. 
2 .      Cuprinsul: Susţinerea tezei/ipotezei
Odată ce in introducere a fost pregătit terenul pentru discuţie si a fost prezentata poziţia ce va fi adoptata, urmează partea cea mai extinsa a eseului in care se vor prezenta argumentele  menite sa convingă cititorul. Un eseu bun va convinge cititorul ca întrucât anumite elemente sunt adevărate si pentru ca anumite convingeri sunt împărtăşite de autor si de cititor, cititorul trebuie prin urmare sa accepte ca valide concluziile autorului.
Modul cel mai obişnuit de a susţine teza este de a face o aserţiune si de a oferi apoi suporturi, dovezi, exemple care sa o confirme E, de asemenea posibil, sa se înceapă cu o rezumare a exemplelor (dovezile) si apoi sa se extragă concluzia .
       O practica obişnuita in eseul argumentativ este ca autorul sa îşi prezinte opiniile si apoi sa considere critic posibilele păreri opuse (contraargumentele). E de asemenea posibil sa se înceapă cu expunerea punctelor de vedere cu care autorul nu e de acord, sa le critice cu scopul de a face loc părerii sale.
3 .      Concluziile
In condiţiile in care s-a spus deja in introducere ce părere va fi susţinuta, mulţi autori de argumentari sunt nesiguri ce sa scrie in concluzie. Concluzia e o parte foarte importanta a eseului pentru ca însumează teza si argumentele in favoarea ei, lăsând cititorului o imagine clara asupra poziţiei pe care o adopta autorul. Nu e recomandat ca la acest stadiu sa se introducă idei noi, care nu au fost abordate in eseu.E de asemenea neînţelept a folosi concluziile ca loc de exprimare a opiniei proprii, ca loc pentru ‘ceea ce cred eu’. Făcând aşa, cititorul poate avea impresia ca oricine poate gândi ce doreşte. In principiu, ideea e adevărata. Cu toate acestea, autorul trebuie sa-si amintească scopul pentru care a scris eseul. Acesta e nu doar de a spune cititorilor care e poziţia sa fata de subiect, ce gândeşte, ci si de a-i convinge de validitatea argumentelor sale, pe care sa dorească si ei sa le susţină, sau măcar sa le cunoască. De aceea, e absolut ineficient a spune ca oricare poziţie fata de subiect e in egala măsura de îndreptăţita.

Trasaturile cele mai frecvent intalnite ale concluziei unui eseu argumentativ sunt:
Sinteza argumentului: In concluzie, autorul trebuie sa reformuleze si sa rezume foarte scurt principalele puncte ale argumentului.
Reformularea tezei: Autorul reformuleaza si susţine importanta tezei, întrucât întregul eseu a gravitat in jurul demonstrării sale. Unii considera ca a rescrie teza intocmai este o metoda  retorica foarte eficienta. Alte persoane considera ca este bine a se reformula teza.



  Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 30 de rânduri, despre avere si bani, influienta lor asupra vietii .

Consider ca averea si  banii ocupa un loc important in viata noastra si ei au puterea de a ne influienta viata in bine sau in rau.

In primul rand averea si banii iti ofera un confort material care iti face viata mai usoara si te ajuta sa iti indeplineti orice dorinta.Cine are bani nu duce grija zilei de maine.Adultii care administreaza de obicei banii si averea se bucura caci au cu ce sa isi indeplineasca toate dorintele, sa asigure belsugul casei si confortul ei prin cumpararea a tot felul de bunuri materiale.
In al doilea rand,banii iti dau posibilitatea sa iti asiguri o educatie de cea mai inalta educatie atat tie, ca adult, cat si copiilor.Cine nu isi doreste acest lucru dar fara bani e foarte greu dar nu imposibil.
Banii si averea poate avea si o influienta nefasta asupra caracterului unor persoane care nu sunt suficient de puternice sau ecgilibrate.Aceste persoane se pot usor transforma sub influienta banilor in niste persoane dezagreabile si care se manifesta dupa bunul lor plac.
 In concluzie banii s averea sunt buni dar sa stii sa ii administrezi, sa fii constient atat de ceea ce pot face bine cat si de ceea ce pot dintruge.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Valori morfologice şi funcţii sintactice

Caracterizarea personajului Florin din textul literar"Florin scrie un roman"de Mircea Cartarescu

Virgula, cateva reguli de utilizare